Poblano szárított Chili különlegesség. A Mulato a Poblano chili egyik szárított változata. Ennek a fajta Poblano chilinek az íze a csokoládéra emlékeztet, egy kevés medvecukor, cseresznye és füstös aromával vegyítve. Az átlagosan 10 centiméter hosszú és 5 centiméter széles paprikának a színe sötétbarnás, vagy már szinte fekete.
Közepesen csípős, amelynek értéke a Scoville skálán 2500-3000. Felhasználhatjuk főtt húsételek, levesek, mártások vagy szószok készítéséhez.
Felhasználási javaslat: A chilit töröljük át, távolítsuk el a szárát és a magokat. Nyissuk ketté, majd zsiradék hozzáadása nélkül egy serpenyőben pirítsuk egy kevés ideig, amíg aromái felszabadulnak. Ezt követően áztassuk be egy kevés forró vízbe, nagyjából 15 percig. A megpuhult chilit turmixszoljuk össze. Az így kapott chili pürét adhatjuk az ételhez, vagy használhatjuk szósz készítéséhez. Pirítás, áztatás és turmixszolás nélkül is felhasználható, ebben az esetben csak vágjuk vékony csíkokra a chilit.