Szárítva füstölt chili. A Chipotle Morita füstölt és szárított Jalapeno paprika, amelyet a Mexikó északi részén fekvő Chihuahua tartományban termesztenek. A Chipotle szó jelentése „füstölt paprika”, míg a morita szó a paprika mélyvörös színére utal.
Az érett Jalapeno paprikákat gödrökben szárítják és füstölik, amit pekándió fák égetésével végeznek. Ezzel az ősi eljárással érik el a paprikák jellegzetes ízét és füstös aromáját. Körülbelül 5 kg friss Jalapeno paprika felhasználásával készül 1 kg Chipotle chili.
Közepesen vagy erősen csípős, amelynek értéke a Scoville skálán 3000-10000.
Felhasználhatjuk bab- és lencseételekhez, húsok pácolására, főtt és sült húsokhoz, tartalmas levesek vagy mártások készítéséhez.
Felhasználási javaslat: A chilit töröljük át, távolítsuk el a szárát és a magokat. Nyissuk ketté, majd zsiradék hozzáadása nélkül egy serpenyőben pirítsuk egy kevés ideig, amíg aromái felszabadulnak. Ezt követően áztassuk be egy kevés forró vízbe, nagyjából 15 percig. A megpuhult chilit turmixszoljuk össze. Az így kapott chili pürét adhatjuk az ételhez, vagy használhatjuk szósz készítéséhez. Pirítás, áztatás és turmixszolás nélkül is felhasználható, ebben az esetben csak vágjuk vékony csíkokra a chilit.