A körömvirág (Calendula) nevét onnan kapta, hogy magva a köröm hajlott ívéhez hasonlít. Kedvelt kerti növény, vadon nem fordul elő. Valószínűleg egy dél-európai fajból nemesítették. Alacsony tápanyag igényű, a napos, mérsékelten nedves helyeket kedveli.Szárazságtűrő. Homokos vagy középkötött talajokban érzi a legjobban magát.
Fűszerként az ételeknek sárgás színt, enyhén csípős és kesernyés ízt ad. Teljes virága vagy csak a szirmai, de akár a levele vagy a szára is felhasználható. Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának alkalmazzák.
Évszázadokon át használták főzésre. A virága gyakori összetevője volt német leveseknek és raguknak. Az angol "pot marigold" kifejezés is erre utal. A "pot" jelentése fazék, míg a "marigold" jelentése körömvirág és egyben női keresztnév is. Az aranysárga színű szirmokat vajak és sajtok színezésére is használták.