Szárított chili. A Pasilla szó jelentése „kis mazsola” amely a friss Chilaka chili szárítását követő, ráncos megjelenésére utal. A 10-15 centiméter hosszú és vékony Chilaka chili színe az érés folyamán, zöld színűről sötétbarnára változik, emiatt néger chilinek is nevezik. Héja vékony, húsa vastag.
Összetett, gazdag ízeiben a bogyós gyümölcsök és a szőlő aromája keveredik.
Enyhén vagy közepesen csípős, amelynek értéke a Scoville skálán 1000-4000. Kiváló C és B vitaminforrás, továbbá tartalmaz még vasat, tiamint, magnéziumot, riboflavint, niacint, alacsony nátrium, de magas rosttartalmú. Telített zsír és koleszterin mentes. Anyagcsere fokozó képességének köszönhetően elősegíti a zsír lebontását a szervezet számára.
Felhasználhatjuk szószok, mártások, chutney-ik készítéséhez, kacsa és bárány húshoz, pörkölt, ragú, leves, gomba vagy halételek ízesítéséhez.
Felhasználási javaslat: A chilit töröljük át, távolítsuk el a szárát és a magokat. Nyissuk ketté, majd zsiradék hozzáadása nélkül egy serpenyőben pirítsuk egy kevés ideig, amíg aromái felszabadulnak. Ezt követően áztassuk be egy kevés forró vízbe, nagyjából 15 percig. A megpuhult chilit turmixszoljuk össze. Az így kapott chili pürét adhatjuk az ételhez, vagy használhatjuk szósz készítéséhez. Pirítás, áztatás és turmixszólás nélkül is felhasználható, ebben az esetben csak vágjuk vékony csíkokra a chilit.